2. Μαραθών, η μάχη της Δήμητρος


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑΗ μάχη του  Ταύρου !

Η γέννηση της απόφασης

στην  ώρα των αποφάσεων

  Η αποφασιστική  στιγμή στην ιστορία των Ελλήνων!

Η μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες. Στη πεδιάδα του Μαραθώνα οι Έλληνες «αναχαίτισαν» την επεκτατική δράση των Περσών.
Στο πεδίο της μάχης αγωνίστηκαν 10.000 αθηναίοι και 1.000 πλαταιείς από τη μεριά των Ελλήνων και περίπου 100.000 από τη μεριά των Περσών.
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ: Λαός ινδοευρωπαϊκής καταγωγής που έφτασαν στη κεντρική Ασία το 1500π.χ. Διέδωσαν τη γλώσσα και το πολιτισμό τους έως τη Μικρά Ασία και τα Ιμαλάια. Οι Πέρσες θέλοντας να διευρύνουν τα όρια της επικράτειας τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Έλληνες στο Μαραθώνα.
Ήταν λαός με πλούτο αλλά υποτελείς υπηκόους, με πολυάριθμο στρατό και οργανωμένο δίκτυο επικοινωνίας. Ο βασιλιάς μόνο είχε για προσωπική του φρουρά 10.000 οπλίτες τους γνωστούς «Αθάνατους». Η έννοια της ελευθερίας δεν ήταν γνωστή στους Πέρσες.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Πριν τη μάχη του Μαραθώνα συντελείται η μεταρρυθμίση του Κλεισθένη στην Αθήνα όπου έχουμε τη παροχή του δικαιώματος του πολίτη σε όλους τους ελεύθερους κατοίκους καθώς και πλήθος μεταρρυθμίσεων. Το πολίτευμα της Αθήνας συνετέλεσε στην πραγματοποίηση του σημαντικότερου επιτεύγματος της Αρχαίας Ελλάδας τη δημιουργία ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Οι αρχηγοί των Περσών Δάτις και Αρταφέρνης ξεκίνησαν να καταλάβουν ολόκληρη την Ελλάδα. Αφού συγκέντρωσαν το στρατό τους στα παράλια της Μικρός Ασίας διέσχισαν το Αιγαίο όπου κατέλαβαν τη Δήλο και τη Νάξο. Κατέστρεψαν την Ερέτρια και αποβιβάστηκαν στο Μαραθώνα. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς παρατάχθηκαν στη πεδιάδα του Μαραθώνα για να αντιμετωπίσουν τους αριθμητικά ανώτερους αντιπάλους εκατό χιλιάδες(Πέρσες).

Το τέχνασμα του Μιλτιάδη.
Ο Αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης τοποθέτησε τους στρατιώτες σαν ένα στράτευμα με ενισχυμένες τις δύο πτέρυγες και αδύνατο το κέντρο του. Έτσι οι δύο αντίπαλοι στρατοί είχαν το ίδιο πλάτος. Όταν ξεκίνησε η μάχη οι δύο πτέρυγες του ελληνικού στρατού απώθησαν το εχθρικό τμήμα των περσών και τους καταδίωξαν. Το κέντρο των περσών είχε διεισδύσει το αδύνατο κέντρο των ελλήνων αλλά τελικά βρέθηκε περικυκλωμένο από τις πτέρυγες των ελλήνων που γύρισαν προς τα πίσω κυκλώνοντας τους πέρσες. Η νίκη των Ελλήνων ήταν μεγαλειώδεις ενώ οι Πέρσες τράπηκαν σε φυγή προς τη θάλασσα . Περισσότεροι από 6000 πέρσες άφησαν τη τελευταία τους πνοή στο πεδίο της μάχης ενώ ελάχιστες ήταν οι απώλειες των Ελλήνων (λιγότερες από 200).

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Οι πεσόντες Αθηναίοι που ήταν 192 όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος αντί σύμφωνα με το έθιμο να θαφτούν στην πόλη τους προκειμένου να τους αποδοθεί η μέγιστη τιμή θάφτηκαν στο σημείο που έδωσαν τη ζωή τους. Τους νεκρούς αυτούς τους αποτέφρωσαν και δημιούργησαν τύμβο.
Η σημασία και το νόημα της νίκης των Ελλήνων

Η σπουδαία νίκη των Ελλήνων έστειλε το μήνυμα στο βασιλιά των Περσών ότι οι Έλληνες δεν παραδίδουν «γη και ύδωρ» όπως συνήθιζε να απαιτεί από τους αντιπάλους του έως τώρα. Οι Αθηναίοι βγήκαν πολύ δυνατή από αυτή την αναμέτρηση.
Η μάχη του Μαραθώνα υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές της αθηναϊκής ιστορίας. Βασικός συντελεστής σε αυτή την επιτυχία ήταν το πολίτευμα της Αθήνας, το οποίο είχε εγκαθιδρυθεί από τον Κλεισθένη λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν τη περσική εισβολή το 490 π.χ.
Το πολίτευμα της Αθήνας συνετέλεσε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιτεύγματος της Αρχαίας Ελλάδας τη δημιουργία ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ όπως οι οπλίτες του Μαραθώνα.
Ο Μαραθών δεν είναι η γαλήνια  καταπράσινη πεδιάδα με τα μάραθα της Δήμητρας  αλλά το πεδίο  σύγκρουσης  του φωτός και του σκότους  για την  εδραίωση  του κέντρου των αποφάσεων στο λαιμό  και στον κορμό  της Ελλάδος και η υπεράσπιση  του καθορίζοντας το μέλλον του κόσμου και της εξέλιξης  της συνείδησης του

Οι μεγάλες μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία

Αφήτωρ

3 thoughts on “2. Μαραθών, η μάχη της Δήμητρος

  1. Οι ΄Ελληνες πρέπει να πάρουν το κέντρο και τον έλεγχο των αποφάσεων που τους αφορούν στα χέρια τους και να μην είναι ξενοκυβέρνητοι.
    Αυτό έχω καταλάβει πολύ καλά μέχρι εδώ.

    Αφήτωρ

    Το κέντρο των αποφάσεων στο ανθρώπινο σώμα
    και η Περσεφόνη η κόρη της Δήμητρας!

    Το κέντρο των αποφάσεων βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού,
    του θυρεοειδούς αδένος στο σημείο V.
    Παρ΄όλο που η αρχική σκέψη κάποιου θα μπορούσε να ήταν ότι βρίσκεται στην καρδιά δεν είναι εκεί.
    Η καρδιά σχετίζεται την θέληση, το Λιοντάρι της Νεμέας και το Ήλιο Απόλλωνα και την αρχή των Άθλων και οπωσδήποτε σχετίζονται και μαζί όταν ενεργοποιούνται.
    Ενώ η Οδύσσεια ξεκινάει με τους Κίκονες ενεργοποιώντας ένα δυνατό Άρη για να αντιμετωπίσει μετά τους Λωτοφάγους παίρνοντας ουσιαστικά την πρώτη του απόφαση να φύγει από κοντά τους.
    Από πολύ νωρίς το κοινωνικό κατεστημένο και η φυλακή της κοινωνικής διαμόρφωσης παραλύει αυτό το κέντρο
    και οι άνθρωποι παραιτούνται από τις αποφάσεις τους και την ανάληψη ευθύνης αυτών και της ύπαρξης τους.
    Ο λαιμός σχετίζεται στην Δήμητρα, τον Ταύρο, την Μινωική Ταυρική Εποχή,τις κόρες του, την γυναίκα του, τον Λαβύρινθο,
    τα Ελευσίνια Μυστήρια, τους Λωτοφάγους και τον Ταύρο της Κρήτης του Ηρακλή.
    Αυτό που πιστεύουν συνήθως οι άνθρωποι απέχει πολύ από την “απόφαση” και είναι μακριά από το κέντρο της.

    Το κέντρο των αποφάσεων

  2. Η εξέγερση του Ταύρου στην χώρα της Ταυρομαχίας!
    Με την είσοδο του Διός στις 4 Ιουνίου στην περιοχή
    ταυρικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας!

    Λίο
    Historia De Un Amor

Σχολιάστε