Οι θεραπευτές Ελληνες γιατροί


hippocrates_oath

 ο όρκος τους και η ολιστική τους προσέγγιση

για την ασθένεια και την θεραπεία του ανθρώπου.

Όχι πλέον η ασθένεια, αλλά ο ασθενής!

Είναι κληρονομιά του μεγάλου σοφού της Κω. Συνέγραψε 72 βιβλία, μεταξύ των οποίων και τον Όρκο του Ιπποκράτους, μνημείο ανθρωπισμού και αλτρουισμού που ενοχλεί τους σημερινούς εμπορικούς γιατρούς.Ο Ιπποκράτης, ένας ικανότατος γιατρός, ανέσυρε την ιατρική από την ανυποληψία και απέδειξε πρώτος τη σημασία σεβασμού του περιβάλλοντος. Έβλεπε τον άνθρωπο ως ολότητα ψυχοσωματική, ως προσωπικότητα μοναδική. Δεν εξέταζε μόνο το όργανο που νοσούσε, αλλά τον οργανισμό ολόκληρο.

Γενική Ιατρική : άπαντα τόμος 1 / Ιπποκράτης

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε περίπου το 460 Π.Χ. Στην Κω. Έγινε γνωστός ως ιδρυτής της ιατρικής και θεωρήθηκε ως μέγιστος παθολόγος της εποχής του. Βάσισε την ιατρική πρακτική του στις παρατηρήσεις και στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος. Είχε την πεποίθηση ότι η ασθένεια είχε μια φυσική και λογική εξήγηση και απέρριψε τις απόψεις της εποχής του ότι η εξεταζόμενη ασθένεια προκαλούταν από δεισιδαιμονίες και από την κατοχή των κακών πνευμάτων και τη δυσμένεια των Θεών.

Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι το σώμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι σαν μια σειρά μεμονωμένων μελών. Ήταν ο πρώτος παθολόγος που περιέγραψε ακριβώς τα συμπτώματα της πνευμονίας, καθώς επίσης και της επιληψίας στα παιδιά. Πίστευε στη φυσική θεραπευτική αγωγή της ανάπαυσης , της καλής διατροφής, του καθαρού αέρα και της καθαριότητας. Σημείωσε ότι υπήρξαν μεμονωμένες διαφορές στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ασθενειών και ότι μερικά άτομα ήταν ικανότερα να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους από άλλα. Ήταν επίσης ο πρώτος παθολόγος που πίστεψε ότι οι σκέψεις, οι ιδέες, και τα συναισθήματα προέρχονται από τον εγκέφαλο και όχι από την καρδιά όπως άλλοι της τότε εποχής.
Ο Ιπποκράτης ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα ασκώντας την ιατρική του. Ίδρυσε ένα ιατρικό σχολείο στο νησί της Κω και άρχισε να διδάσκει και να μεταδίδει τις ιδέες του. Ανέπτυξε σύντομα έναν όρκο της ιατρικής ηθικής που παίρνουν ακόμα και σήμερα οι σύγχρονοι ιατροί μόλις αρχίζουν την πρακτική τους. Ο Ιπποκράτης πέθανε το 377 Π.Χ.. και είναι σήμερα γνωστός ως «πατέρας της ιατρικής».

περιέχονται τα παρακάτω έργα σε αρχαίο κείμενο και μετάφραση:

· Όρκος · Νόμος · Περί αρχαίης ιητρικής · Περί ιητρού · Περί τέχνης
· Περί ευσχημοσύνης · Παραγγελίαι · Αφορισμοί

.
Η ιατρική των Ασκληπιάδων των παιδιών
του Ήλιου Απόλλωνα!
 

Σχολιάστε