3. Υδάσπης, η μάχη του Ερμή


ΠΩΡΟΣ ΠΝ 5

Η μάχη των Διδύμων στις δύο όχθες του ποταμού μιας ιστορίας

Η γέννηση  του διαλόγου της  ερμηνείας των κινήσεων

ενός  μεγάλου ερμηνευτή στρατηγού πολεμιστή

Η μάχη στον Υδάσπη 15 Μαίου 326 π.Χ.

Μετά τον γάμο του με την Ρωξάνη  που είχε ηρεμήσει τα πράγματα στις σατραπείες της κεντρικής Ασίας, την άνοιξη του327 πχ. ξεκίνησε για την κατάκτηση της Ινδικής χερσονήσου. Άφησε τον Αμύντα στην Βακτρία, και περνώντας από την Αλεξάνδρεια έφτασε στον ποταμό Κωφήνα όπου διαίρεσε τον στρατό του. Έστειλε τον Ηφαιστίωνα με τον Περδίκκα να προετοιμάσουν την προέλασή του μέχρι τον Ινδό ποταμό, και ο ίδιος από διαφορετική πορεία έφτασε την άνοιξη του 326 πχ. στον Ινδό τον οποίο διέβηκε μέσω της γέφυρας που είχε ετοιμάσει ο Ηφαιστίωνας και πολλών μικρών πλοίων. Συνέχισε την πορεία του προς τον ποταμό Υδάσπη, όπου ο Ινδός βασιλιάς Πώρος περίμενε από την απέναντι πλευρά με συγκεντρωμένο στρατό ώστε να τον εμποδίσει να περάσει. Ο Αλέξανδρος έστειλε στρατιώτες να μεταφέρουν αποσυναρμολογημένα τα πλοία που είχαν χρησιμοποιηθεί στην διάβαση του Ινδού, και με την υπόλοιπη δύναμη και ενισχυμένος από 5000 Ινδούς συνέχισε για τον Υδάσπη.

Η διάβαση του ποταμού ήταν δύσκολη αλλά τελικά έγινε με επιτυχία τον Ιούλιο του 326 π.Χ., ώστε να ακολουθήσει μια μεγάλη μάχη μεταξύ του στρατού του Αλεξάνδρου και του στρατού του Πώρου ο οποίος ανερχόταν σε 4000 ιππείς, 300 άρματα, 200 πολεμικούς ελέφαντες και 30000 πεζούς. Οι Μακεδόνες αντιμετώπισαν με ευκολία το ιππικό του Πώρου και τελικά κατάφεραν να υπερισχύσουν στην πρωτόγνωρη γι’ αυτούς μάχη εναντίον των ελεφάντων κερδίζοντας μια μεγάλη νίκη.

Στις όχθες του Υδάσπη ίδρυσε δύο πόλεις, την Νίκαια και την Βουκεφάλα(προς τιμή του αλόγου του που πέθανε εκεί). Αφήνοντας τονΚρατερό να επιβλέπει το χτίσιμο των πόλεων, συνέχισε την πορεία του και μετά από μια νίκη στα Σάγγαλα, σταμάτησε μπροστά στον ποταμό Ύφαση. Επιθυμία του Αλέξανδρου ήταν να συνεχίσει περνώντας τον ποταμό και την έρημο που εκτεινόταν μετά από αυτόν, συνάντησε όμως την έντονη αντίδραση του στρατού του. Οι κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά στρατιώτες του συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο και φώναζαν ότι δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Τελικά ο Αλέξανδρος αποφάσισε να επιστρέψει. Μετά από τελετές διαίρεσε σε τμήματα τον στρατό του και επέστρεψε στην Νίκαια και την Βουκεφάλα, και λαμβάνοντας ενισχύσεις από την Ελλάδα στράφηκε προς τον νότο. Ναυπήγησε στόλο και πλέοντας τους ποταμούς Υδάσπη και Ινδό, με τμήματα του στρατού του στην αριστερή και δεξιά όχθη, έφθασε σε ένα σημείο όπου έδωσε φονική μάχη με τους Μαλλούς όπου και τραυματίστηκε. Τελικά έφτασε στην πόλη Πάτταλα την οποία οχύρωσε και ανοικοδόμησε.

15 ΜΑΪΟΥ 326 π. Χ.

Η ημερομηνία αυτή είναι η μόνη που αναφέρεται, από την εκστρατεία της μακεδονικής στρατιάς, στην Ινδική, με τη διάβαση του Ινδού ποταμού. Είναι η ημερομηνία της μάχης στον ποταμό Υδάσπη, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος κατενίκησε τους βασιλιάδες της Πενταποταμίας που είχαν αρχηγό τον Πώρο.

Αλεξάνδρου Ανάβασις

Βιβλίο Ε 

Βιβλίο ΣΤ

Στις όχθες του Υδάσπη ίδρυσε δύο πόλεις, την Νίκαια και την Βουκεφάλα(προς τιμή του αλόγου του που πέθανε εκεί).

-Πως θέλεις να σε αντιμετωπίσω;

-Σαν βασιλιά!

Ο Αλέξανδρος τον αντιμετώπισε ως βασιλιά και του φέρθηκε με τον αρμόζοντα τρόπο που ο ίδιος , ο βασιλιάς  Πώρος , ζήτησε.

Οι μεγάλες μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία

Αφήτωρ
Advertisements

3 thoughts on “3. Υδάσπης, η μάχη του Ερμή

 1. Μ. Αλέξανδρος: Όλα για την δόξα της Ελλάδος
  Η μάχη στον Υδάσπη ποταμό

  Η δύναμη, η ευφυϊα, η στρατηγική, η ευγένεια ενός απαράμιλλου πολεμιστή
  που πολεμούσε πάντα πρώτος μεταξύ ίσων
  πάντα στην πρώτη γραμμή!

  Αφήτωρ

  Alexander the Great – Η μάχη στον Υδάσπη 1/4 The battle in Hydaspes

 2. Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ= Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ, ΕΥΦΥΗΣ, ΕΥΓΕΝΗΣ. ΑΝ ΖΟΥΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΓΑΚΟΣ

 3. Έτσι είναι …. αγαπητή μας θεά …Κίρκη του Ιονίου!
  Εσύ που γνωρίζεις και αναγνωρίζεις …. τους μεγάλους άνδρες
  από την κόψη της Ελευθερίας….
  του σπαθιού τους….την τρομερή!

  Λίο

  Ο Αλέξανδρος:

  Η εμφάνιση του Αχιλλέα… επί της γης!

  Ο Αλέξανδρος, θα είναι στο μυαλό μας, στην καρδιά μας, στην μνήμη μας, χαραγμένος από τον Ήφαιστο, με τα ανεξίτηλα χρώματα της Ίριδας, για πάντα.

  Στην εποχή του Κριού, που έζησε ο γιος της Ολυμπιάδος, ο Ήφαιστος ολοκληρώνει και παραδίνει στον γιο της Θέτιδος, τα όπλα και την ασπίδα του ανθρώπινου ενεργειακού σώματος.

  Ο Όμηρος αφιερώνει πάνω από 200 στίχους στην ραψωδία Σ, για να υπογραμμίσει, την σημασία του γεγονότος αυτού.
  Ο νεαρός βασιλιάς εμφανίστηκε τότε και κατέπληξε τους πάντες.
  Ο Όμηρος, προέβλεψε και περιέγραψε με ακρίβεια την εμφάνιση του ημίθεου Αχιλλέα και όλος ο κόσμος είδε την λάμψη του και γνώρισε το μεγαλείο του.

  Ήταν ο Αλέξανδρος, ο Μέγας!!!
  http://elzin.wordpress.com/2009/01/09/%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CE%B1/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s