Η επανάσταση των γυναικών της Αργεντινής


https://i0.wp.com/2.bp.blogspot.com/_03maBBHrrQg/ShENaf0dm4I/AAAAAAAAJ2A/mBVXnn3mv4U/s400/Go+Dance+Studio+Austin+Texas+Argentine+Tango+Dance+Outing+-+%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.jpg

… σε Αργεντίνικο  ταγκό, χορό σε φλόγες πάθους καρδιάς!

Η Γυναίκα που έσωσε την Αργεντινή – οι λύσεις.

Η Γυναίκα της Αργεντινής στάθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης και αντίστασης. Από τις μαχητικές πορείες, την επιβίωση των παιδιών, τη στήριξη των συζύγων. Πραγματικές ηρωΐδες που όμως έμελλε να καταλύσουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις δημιουργώντας συνθήκες διαβίωσης με αυτοοργανωμένα συστήματα, μακρυά από την τραπεζική – χρηματοπιστωτική υποτέλεια.

Χιλιάδες καταστήματα ανταλλαγής προϊόντων που οργάνωσαν οι γυναίκες της Αργεντινής

Η δράση των γυναικών ξεκίνησε από την περιφέρεια. Οι γυναίκες της υπαίθρου ένιωσαν πρώτες την κρίση όταν είδαν την παραγωγή τους να οδηγείται σε απαξίωση και τους άντρες τους να παραχωρούν τα πολύτιμα αγαθά για ευτελές αντίτιμο.

Οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Με ένα αρχέγονο ένστικτο, επέβαλλαν παύση πώλησης της παραγωγής στους μεσάζοντες και άρχισαν να ιδρύουν καταστήματα αντιπραγμάτευσης. Μικρά κέντρα δηλαδή ανταλλαγής προϊόντων με μία υποδειγματική δομή αποτίμησης βάσει της προσφοράς και ζήτησης των αγαθών. Οι Γυναίκες της Αργεντινής δηλαδή, ανεξαρτητοποιήθηκαν από το χρήμα, πριν την μεγάλη ληστεία που γονάτισε κάθε δραστηριότητα.

Στην περίοδο της μεγάλης ληστείας λοιπόν, η μορφή αυτή επιβίωσης πήρε ραγδαίες διαστάσεις και αποτέλεσε την αιτία της επιτυχίας των κινητοποιήσεων. Πίσω από τις στάχτες των “μαχών”, οι γυναίκες κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες της οικογενειακής διαβίωσης χωρίς την ανάγκη του χρήματος ή της επαιτείας των κουπονιών. Η “τροφοδοσία” των μαχητών είχε εξασφαλιστεί. Το ίδιο και το φρόνημα. Αντί για επαίτες, οι Αργεντίνοι έγιναν ελευθερωτές και οι ντόπιοι και ξένοι εκμεταλλευτές πήραν ένα γερό μάθημα, όταν αναγκαζόντουσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με Αμερικανικά ελικόπτερα (σε επόμενο άρθρο).

Οι γυναίκες της Αργεντινής επέδειξαν οξυδέρκεια, αλληλεγγύη και ικανότητα αποτελεσματικής αυτοοργάνωσης. Έδειξαν τον δρόμο της επιβίωσης, προστάτευσαν τα παιδιά τους και απορρόφησαν μεγάλο μέρος από τους απελπισμένους των “πόλεων της μιζέριας” που είχαν δημιουργηθεί όπως είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη της Αργεντινής έγινε με τους όρους που έθεσαν αυτές οι πρωτεργάτριες του αγώνα σε τέτοιο σημείο, ώστε η εξέγερση της Αργεντινής να χαρακτηριστεί η πρώτη γυναικεία εξέγερση στη σύγχρονη ιστορία. Οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης συνοπτικά:

Επιμύθιο

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι οι εξελίξεις ήταν αδύνατον να ανατραπούν ακόμα και με έξωθεν στρατιωτική επέμβαση. Ο λαός είχε εκκαθαρίσει τους επίορκους από όλα τα δημόσια αξιώματα και η νέα κυβέρνηση μπορούσε να θέσει η ίδια τους όρους της. Ας τους διαβάσουμε γιατί αποτελούν ένα σημαντικό μάθημα για κάποιους ντόπιους που φλερτάρουν με …γουδιά.

 1. Η χώρα κύρηξε πτώχευση, σταματώντας κάθε πληρωμή σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
 2. Η ισοτιμία Πέσο – Δολαρίου “ξεκλειδώθηκε” και ακολούθησε υποτίμηση κατά 75%
 3. Η Αργεντινή είχε μάθει πλέον να είναι αυτάρκης. Η κοινωνία βάσισε την επιβίωση της στην ντόπια παραγωγή, το εκτεταμένο μποϋκοτάζ ξένων προϊόντων ήταν πλέον κρατική “εντολή”, το εμπορικό ισοζύγιο ανατράπηκε άρδην.
 4. Λόγω της υποτίμησης αλλά και της σκληρής δουλειάς του λαού, η παραγωγή της Αργεντινής έγινε ανταγωνιστικότερη φέροντας έναν ρυθμό ανάπτυξης στα πρότυπα της Ρωσίας του 2000.
 5. Τον ρόλο του Πούτιν στην Αργεντινή, ανέλαβε ο ίδιος ο λαός που αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τις νουθεσίες του state department για συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ έστω και με ειδικά προνόμια.

Δοκιμασμένες λύσεις, η νεκρανάσταση μίας χώρας από έναν λαό που δεν υπόκυψε στον τρόμο και τις απειλές. Μπορούμε;

Ολυμπία

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΟΝ:

Δεν κλαίμε για σένα Αργεντίνα!

Για άλλα κλαίμε….με δάκρυα καυτά και ένα μαντολίνο!

Advertisements

21 thoughts on “Η επανάσταση των γυναικών της Αργεντινής

 1. Σοφία είπε
  Απριλίου 18, 2010 στο 10:15 μμ

  Άρα εκτός του ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στα μεγάλα σουπερ μάρκετ των πολυεθνικών, πρέπει να κλείσουμε τις τηλεοράσεις για να κλείσουμε έτσι την πόρτα μας στην ασύδωτη προπαγάνδα των κομματοκάναλων. Ίσως θα πρέπει να μποϊκοτάρουμε τις επιχειρήσεις που χορηγούν αυτές τις ειδήσεις, αλλά πρέπει να διαδόσουμε την ιδέα να φύγει ο κόσμος από τα κόμματα. Τα μέλη να τα εγκαταλείψουν μαζικά, και να μείνουν τα στελέχη σύξυλα! και ο αρχηγός -ταρατατζούμ ταρατατζούμ- να κάνει τον αρχηγό μπροστά στον καθρέπτη. Αναρωτιέμαι αν είναι εφικτό (ίσως φέτος όχι, του χρόνου όμως νομίζω θα είναι..) να πούμε “δεν σ’ αναγνωρίζω ρε απατεώνα ως κυβέρνηση και δεν σου δίνω καν φορολογική δήλωση και άντε πηδήξου απ’ το παράθυρο” για φανταστείτε να τα πάρουμε όλοι στο κρανίο και να το κάνουμε όλοι αυτό; τι θα κάνουν θα μας βάλουν φυλακή;; όλους;; Τέλος πάντων, έχουμε ευθύνη για το σημείο της κατάντιας που φθάσαμε γιατί το επιτρέψαμε.
  Εμείς διεφθάρημεν για αυτό και επιτρέψαμε σε πρωθυπουργό να πει “είπαμε να πάρει ένα δωράκι…” νομιμοποιώντας τη μίζα στην πολιτική. Εμείς χάσαμε την περπατησιά μας και επιτρέψαμε στον κάθε καργκιόζη που έφερε τον τίτλο ευγενείας “προοδευτικός” να μας υπαγορεύει τι ιδέες να έχουμε και τι αρλούμπες να παπαγαλίζουμε κάθε μέρα, στον εαυτό μας και στους άλλους, για να είμαστε μοντέρνοι και αποδεκτοί. Κι αυτές οι αρλούμπες και οι ηλιθιότητες μας έκαναν ασπόνδυλα μαλάκια χωρίς αντιστάσεις κι επέτρεψαν σε χειρότερους πιο άπληστους, πιο ασύδωτους και πιο πουλημένους καραγκιόζηδες να μας κατσικωθούν στο σβέρκο, και να έχουμε τώρα μια Δραγώνα να μας λέει ότι πρέπει να λοβοτομηθούμε και να ξεχάσουμε την ιστορία μας για να μην διαμαρτυρηθούμε και να θεωρούσουμε δίκαιο όταν όλα τα αρπακτικά και ρατσιστικά κοράκια γύρω μας θα ορμάνε για να παρουν τη γη μας. Και εμείς θα έχουμε την “ελληνοτουρκική ομάδα χαμηλής πολιτικής για την παιδεία” που είναι πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού (της), όπως δήλωσε η κιουρία, για να κάνει στα παιδιά μας ενέσης δια βίου λοβοτομής. Τους επιτρέπαμε να μας κοροϊδεύουν και να μας λένε μπούρδες, να ανεβαίνουν στα προεκλογικά μπαλκόνια και αν μας δουλεύουν ψιλό γαζί προσφωνόντας μας “κυρίαρχο λαό”, “περήφανα νειάτα”, “τιμημένα γερατειά” κάνοντας αθρόες πελατειακές προσλήψεις στο Δημόσιο,μοιράζοντας επιδόματα και συντάξεις για ψυλλου πήδημα με χρήματα ΔΑΝΕΙΚΑ για να αγοράσουν ψηφους κι εξουσία!!! Πόσο κυρίαρχος είναι ο λαός που δεν καταλαβαίνει όταν τον δουλεύουν και τον διαφθείρουν; όταν δεν έχει δικαίωμα να ξέρει που ξοδεύονται οι φόροι του; Πόσο περήφανα είναι τα νειάτα που δουλεύουν.. δεν εργάζονται… δουλεύουν για 700 ευρώ και δεν μπορούν ποτέ να ανοίξουν τα φτερά τους; πόση τιμή έχουν τα γηρατειά που τους κόβεις τη σύνταξη; Κι όταν μας κοίμιζαν με κολακίες εμείς δεν βλέπαμε ότι από πίσω πριόνιζαν το δέντρο που καθόμαστε πάνω. Δεν βλέπαμε ότι τις ψευτοπαροχές θα τις πληρώναμε στο μέλλον χρυσές και ότι θα ερχόταν το ΔΝΤ να μας πάρει το σπίτι…
  Α

 2. Η ζωή είναι ωραία!
  Και η γυναίκα είναι η ίδια Ζωή!
  Η ουσία της!
  Όλοι προερχόμαστε από την μήτρα μιας γυναίκας και μείναμε εκεί κάποιους μήνες ΕΝΑ μαζί της. Πιο ΕΝΑ δεν γίνεται!
  Την φέρνει πάντα μέσα της, την κουβαλά εν δυνάμει, εν εκκολάψει ,εν παντί τρόπω.
  Την διατρέφει, την τροφοδοτεί σαν την Δήμητρα. Την γεννάει σαν την Ήρα, την εξαγνίζει, την στερεώνει σαν την Εστία. Την ομορφαίνει σαν την Αφροδίτη. Την προστατεύει σαν την Αθηνά πάνοπλη, την αφήνει ελεύθερη σαν την Άρτεμη, δεν την σκλαβώνει ποτέ και την αγαπά όπως η Πηνελόπη με τον τρόπο της, τις ευφυείς πράξεις της και την σοφία των λόγων της.
  Η σοφία, η αγάπη, η αλήθεια, η ειρήνη, η τέχνη, η αφοσίωση, η φροντίδα …είναι γένους θηλυκού και η Ελληνική γλώσσα κατέχει το κρυφό νόημα των εννοιών των λέξεων για να μην μας κλέβει ο λόγος του Ερμή και κλέφτη θεού και να παίρνουμε πίσω ότι μας ανήκει,
  φωτεινές ακτίνες αυτοσυνείδησης του Απόλλωνα.
  Η καρδιά γνωρίζει το μυστικό του Τόξου, του στόχου, του προρισμού και της σκόπευσης του.

  Τόξου θέσις Φ

  http://elzin.wordpress.com/2010/04/07/%CF%84%CF%8C%CE%BE%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B9%CF%82-%CF%86-2/

 3. Οι γυναίκες των πολεμιστών!
  ΧΧ:
  Γυναίκα που σε λέγαν αγάπη, Αντιγόνη, Αρετή, Αθηνά, Πηνελόπη, Αριάδνη,Υπατία, Θεανώ, Ασπασία, Ιφιγένεια, Τρίνιτυ, Εύα, αμαρτία, ειρήνη, αλήθεια,δικαιοσύνη, σοφία, γενναιότητα ελπίδα, υπομονή, πίστη, αφοσίωση,αρετή, γνώση…
  …γιατί αγαπάς μονάχα τους πολεμιστές
  κάθε φορά και για πάντα?

  Christiane Northrup,
  Η σοφία του γυναικείου σώματος
  Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να γνωρίζουν με το σώμα τους
  και το μυαλό τους συγχρόνως, κυρίως γιατί ο εγκέφαλος τους
  είναι έτσι δημιουργημένος, ώστε οι πληροφορίες στα δύο ημισφαίρια
  και στο σώμα τους να είναι διαθέσιμες όταν επικοινωνούν.
  Στο σχολείο έμαθα να μην εμπιστεύομαι την διαδικασία της σκέψης μου,
  γιατί ποτέ δεν ταίριαζε με τον δυίστικο τρόπο με τον οποίο
  έχει οργανωθεί η εκπαίδευση.

  Η κεντρομόλος δύναμη είναι μια επιφανειακή δύναμη που επηρεάζει όλους,
  γιατί οι γυναίκες τείνουν να είναι το κέντρο του σπιτιού
  αναλαμβάνοντας την ψυχολογική ευθύνη για την ευημερία
  όλων των μελών της οικογένειας.
  Η ευημερία της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα
  εξαρτάται από την υγεία των γυναικών

  Καμιά κοινωνία ανθρώπων δεν μπορεί να υψωθεί
  πάνω από την στάθμη των γυναικών της.Καμιά κοινωνία ανθρώπων που δεν σέβεται την γυναίκα
  δεν μπορεί να θεωρεί πολιτισμένη,ενώ σε μια κοινωνία “δουλοπάροικων” που η γυναίκα δεν σέβεται τον εαυτό της,δεν έχει την δύναμη της κρίσης και διάκρισης και δεν κατοικεί στα υψηλά δώματα ενός παλατιού δεν υπάρχει μέλλον και όραμα για κανένα.
  Δεν υπάρχει ελπίδα καμιά, κανένας Μίτος
  γιατί δεν υπάρχει στόχος προορισμός,
  σύνδεση, συνεργασία, ένωση και ενότητα.

  http://elzin.wordpress.com/2009/07/31/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD/

 4. Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δε γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ. Το μόνο που θυμάμαι (και μ’ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία “αδέσποτη” αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή (!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας για το σπίτι του.
  -Νεαρέ μου, όταν δεις μάνα να εκλιπαρεί να κόψουν κομμάτι από το κρέας της για να φάει το παιδί της, ίσως καταλάβεις αυτό που πάνε να σας κάνουν… Ντρέπομαι για τον εαυτό μου γιατί ήμουν ένα κομμάτι αυτών των αδίστακτων ανθρώπων. Ο Θεός να σας βοηθήσει, να μην πέσετε στα νύχια τους.
  Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή. Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
  -Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας… Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη και άλλα drugs, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει. Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι… δεν είδα μάνες να πουλάνε τα παιδιά τους όπως γίνεται στο LA. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν. Όσα δεν πήραν οι τράπεζες, τα πήραν οι έμποροι… Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι’ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους…
  -Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί. Όλα τα ΜΜ”Ε” διατυμπάνιζαν την ανάγκη της “βοήθειας”. Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ. Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!
  Τώρα λοιπόν που πέσαμε στα …νύχια τους, καιρός να ετοιμάσουμε την αντίδραση μας. Η αντίδραση περνάει από τη γνώση και τις μεθόδους του “αντιπάλου”.
  • Η μεγάλη ανατροπή στην Αργεντινή έγινε όταν ο λαός πέταξε τα κομματικά λάβαρα και βγήκε στους δρόμους μαζικά με Αργεντίνικες σημαίες. Τότε ξαφνικά οι ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜ”Ε” σταμάτησαν και επικράτησε η σιωπή. Μέχρι πριν, έδειχναν διαδηλωτές με κόκκινα σημαιάκια και απαξιωτικά έλεγαν “κάποιοι κομμουνιστές και συνδικάτα διαφωνούν με τα μέτρα”. Όσο πιο γρήγορα πετάξουμε τα κομματικά και συνδικαλιστικά λάβαρα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η λύση (έστω και με ελικόπτερα).
  Η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήθελε να ταχθεί κάτω από καμια κομματική σημαία ή συνδικάτο
  • Το καλό στην περίπτωση μας είναι ότι τα ΜΜ”Ε” έχουν ήδη απαξιωθεί στις συνειδήσεις του λαού και το διαδίκτυο καλπάζει.
  Πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέστρεψε την Αργεντινή
  Καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής παραιτείτο αντιμέτωπη με μία πραγματική, γενικευμένη εξέγερση και διαδηλώσεις από κάθε τομέα της κοινωνίας, ένας δημοσιογράφος του BBC με ρώτησε εάν αυτή η οικονομική και πολιτική διάλυση θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ήθελα να του απαντήσω ΝΑΙ, μα του είπα αυτό: «Θα εξαρτηθεί απόλυτα από τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδώσουν τα γεγονότα αυτά τα ΜΜΕ»!
  Το επιμύθιο της εξέγερσης θα το παραθέσουμε σε άλλο άρθρο, για να κλείσουμε το αφιέρωμα με το σημαντικότερο ίσως κομμάτι: Τον ρόλο της Γυναίκας και τις λύσεις που έδωσε. Ναι, η γυναίκα στην Αργεντινή καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιβίωσης και εξόδου της χώρας από αυτόν τον εφιάλτη.
  Η γυναίκα στην Ελλάδα τι κάνει;
  Αστραία

 5. Οι γυναίκες των Ελλήνων!
  Που κρατούν άσβεστη την φλόγα μιας ολόρθης ψυχής!
  Οι πολεμιστές της Λάϊον υποκλίνονται με απέραντο θαυμασμό
  και σεβασμό, μεγάλη αγάπη και ένα έρωτα τρελό για τις γυναίκες αυτές της γνώσης, της αξιοπρέπειας και της πολεμικής σοφής στρατηγικής.

  https://starlions.wordpress.com/2010/01/27/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD/

 6. Τοπικά δίκτυα τροφίμων
  Γιατί να γίνει κινητοποίηση σε αυτόν τον τομέα
  Η τροφή είναι μόνιμη και διαρκής ανάγκη,την χρειάζονται όλοι,και μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους.Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται, μεταφέρονται και επεξεργάζονται τα τρόφιμα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας. Όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε καθαρά και υγιεινά τρόφιμα που να καλλιεργούνται χωρίς χημικά ,φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
  Το ζήτημα της τροφής ,της ποιότητας και της διακίνησής της μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς.
  Ξεκινώντας από τη βασική ενημέρωση για την ποιότητα,την αποθήκευση, την επεξεργασία και το μαγείρεμα, μέχρι και διαβουλεύσεις με τους κυβερνώντες υπουργούς.
  Στη χώρα μας δεν υπάρχει μια πλατφόρμα πληροφόρησης για είδη που μπορούν να διατεθούν,έκτακτες ανάγκες ,πληροφόρηση για νέες καλλιέργειες,νομοθεσία,κ.ά.Από όσο έχουμε ερευνήσει και έχει πέσει στην αντίληψή μας,υπάρχουν κάποια μπλοκ φτιαγμένα από ιδιώτες,όπου η ενημέρωση αν και πολύ σπουδαία σε περιεχόμενο,δεν είναι και δεδομένη.
  Κάποιες περισσότερο οργανωμένες προσπάθειες,όπως η Κοινότητα Πελίτι, ή ο Σπόρος δεν αρκούν να σηκώσουν τον όγκο των αναγκών.
  Τι μπορούμε να κάνουμε, ειδικά
  • Το Δίκτυο για τα Τοπικά Τρόφιμα μπορεί να στηθεί σαν βάση δεδομένων και ενημέρωσης.
  • Μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη σε ομάδες γυναικών και ανδρών για την καλλιέργεια τροφίμων σε αστικές περιοχές, ή μικρές εκτάσεις.
  • Μπορεί να διευκολύνει ένα εθνικό δίκτυο ανάδειξης ,εμπορίας τροφίμων και παραγωγών ,αλλά και αναβίωσης παλαιών τεχνών αγνώστων στους κατοίκους των πόλεων,όπως αναγνώριση και συλλογή βοτάνων,κλάδεμα δέντρων,ψάρεμα κ.ά.
  • Μπορεί να διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης διαφόρων τεχνικών πέρα από τις διατροφικές ανάγκες,όπως είναι το πλέξιμο,το μακραμέ,το ράψιμο,η αξιοποίηση υλικών ανακύκλωσης.
  • Μπορεί να διοργανώνει εκδρομές επιμόρφωσης.
  • Μπορεί να επηρεάζει την εθνική πολιτική για τα τρόφιμα ερχόμενο σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και άλλα Ευρωπαικά Δίκτυα.
  • Μπορεί να διοργανώνει τοπικά παζάρια με είδη οικοτεχνείας,χειροτεχνίας και τοπικά τρόφιμα,σε συνεργασία με τους Δήμους,ή ιδιώτες που μπορούν να προσφέρουν κάποια μεγάλη σχετικά έκταση.

  • Πώς να το κάνουμε αυτό
  Μπορούμε να το κάνουμε, μέσω της σύστασης σε επίπεδο γειτονιάς ενός δικτύου ατόμων που θα έχουν σχετικά ενδιαφέροντα , την οργάνωση επισκέψεων ανταλλαγών,και τη συστηματοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, που θα φιλοξενούνται σε ένα online κατάλογο.
  Με την καθιέρωση μιας ημέρας για την εύρεση και εξέταση των κατάλληλων χώρων ,σαν ευχάριστη εκδρομή .
  .Με την καθιέρωση ομάδας εθελοντών που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί ζητήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας και την φροντίδα για την έύρεση λύσεων .
  Καταγραφή εθελοντικών ομάδων ή ατόμων που θα μεταδίδουν τις γνώσεις τους,τις επιδεξιότητές τους,ή θα μπορούν να αναλύουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν.Εδώ περιλαμβάνονται λογιστές,νομικοί,γεωπόνοι,επαγγελματίες αγρότες,κ.ά.
  Ομάδες ανάδειξης τοπικών προβλημάτων περιβάλλοντος,και εθελοντικής δράσης.
  Ποιος θα συνεργαστεί για να το επιτύχουμε;

  Τέτοιες ομάδες απαιτούν την ενεργοποίηση των γυναικών ακόμη και της τρίτης ηλικίας.
  Οι ομάδες θα μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες , να ενθαρρύνονται να ξεκινούν εκστρατείες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά ωστόσο, θα είναι αυτόνομες. Θα καθορίζουν τις δραστηριότητές τους, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές τους συμπάθειες ,δεξιότητες και ικανότητες των μελών τους, και θα είναι νομικά και οικονομικά ανεξάρτητες .
  Το κεντρικό γραφείο θα μπορεί να παρέχει υποστήριξη και πληροφορίες για τις ομάδες και τον κάθε πολίτη .Θα μπορεί να τρέξει ,και να οργανώσει εργαστήρια, και ομιλίες για τις ομάδες ή να συμμετέχει με αντιπροσώπους σε δημόσιες συνεδριάσεις.
  Επικοινωνήστε μαζί μας και πείτε μας τη γνώμη σας.
  Καλησπέρα .Αυτή είναι η δική μας πρόταση,πολύ γενικά και βιαστικά επεξεργασμένη.Η έμπνευση ήρθε απο την ιστορία των γυναικών της Αργεντινής,αλλά και άλλων.Ευχαριστούμε για το χώρο σας.

  • Οι γυναίκες των Ελλήνων είναι εδώ!
   Έξυπνες, δυναμικές, οργανωτικές, αντιστασιακές και αποδεικνύουν πόσο σοφές είναι… σαν μία Αθηνά!
   Είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη η παρουσία σας, ντόνα Μαρίνα και η πρόταση ιδιαίτερη αξιόλογη.
   Αφού υπάρχετε εσείς υπάρχει ελπίδα για όλους μας!
   Η παρουσίας σας και το σχόλιο σας μας έδωσε μεγάλη χαρά και φτερά!

 7. …μια ολοκαίνουργια λύση μας προτείνετε…
  αντιγραφή και επικόληση της Αργεντινέζικης
  λέτε να μην έχει πάρει τα μέτρα του το Σύστημα και να μην το έχει εντάξει εντός του;

  • Το σύστημα έχει σκεφτεί τα πάντα πριν από εμάς για εμάς, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να σκεφτούμε και εμείς κάτι περισσότερο και κάτι καλύτερο πατώντας πάνω του και αξιοποιώντας και ανανεώνοντας τεχνικές και εφαρμογές.
   Αν υπάρχει καλύτερη πρόταση να ακουστεί ή να συμπληρωθεί. Η αντίθεση χωρίς θέση είναι στείρα, σαφώς αντινοϊκή και επιδεικτικά ευρυμαχική. Δεν συνάδει δε, με το πνεύμα του πολεμιστή γιατί το ακινητοποιεί.

   • Η εισαγωγή ενός προβληματισμού, ώστε να προσέξουμε μην πέσουμε σε παγίδες δεν γνώριζα ότι ακινητοποιεί το πνεύμα του πολεμιστή!

   • Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όταν μένει εισαγωγή… χωρίς να καταλήγει πουθενά. Περιμένουμε την συνέχεια της γνώμης, της άποψης ή ενός ολοκληρωμένου συλλογισμού, άν υπάρχει, για να μην μένουμε σε στείρες αντιθέσεις και και λόγιους προβληματισμούς.

 8. » .Αυτή είναι η δική μας πρόταση,πολύ γενικά και βιαστικά επεξεργασμένη.»
  Στην βιαστικά επεξεργασμένη πρόταση, δεν μπορεί παρά να είναι και βιαστικός ο προβληματισμός…επειδή σκοπεύω να συμμετάσχω σε μια αντίστοιχη προσπάθεια στον τόπο μου καθώς διαθέτω και γη που καλλιεργώ θα επανέλθω όταν η πρόταση θα έχει ολοκληρωθεί

  • Αυτό μοιάζει με υπεκφυγή και στρίβειν δια του θολώματος των νερών.
   Αφού έχεις δική σου γη θάπρεπε ήδη να έχεις και δική σου πρόταση την οποία δεν έχεις καταθέσει προς συζήτηση ,σκέψη και αποδοχή.
   Η δόνα Μαρίνα κατέθεσε σκέψεις επεξεργασμένες και την δουλειά της, για την αρχή διαλόγου με αύρα σεμνότητας και όχι αλάνθαστης συνταγής, προσπάθεια και διάθεση επικοινωνίας.
   Το ότι είναι κάτι παλιό δεν σημαίνει ότι είναι λανθασμένο. Το επιχείρημα δεν στέκει.
   Το ότι είναι αργεντινέζικο, επίσης όχι.
   Το ότι είναι δοκιμασμένο αποτελεί λόγο προς εξέταση, και αρχή διαλόγου, τι απέδωσε στην πράξη ικανοποιητικά λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις Ελληνικές παραμέτρους και αντιξοότητες.
   Το ότι μπορεί να συμπληρωθεί, να τροποιηθεί ή να απορριφθεί ως προς ένα βαθμό μικρό, μεγάλο ή σχετικό αποτελεί την πρόκληση του πολεμιστή.

   • Ας το αφήσουμε στο χρόνο που δικαιώνει είτε τους σεμνούς είτε εκείνους που εγκαλούνταιως αντινοικοί και ευρυμαχικοί…
    ανεξάρτητα από τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας….

   • Ο χρόνος θα κάνει την δουλειά του και …εμείς την δική μας!

    Οι αόριστες διφορούμενες μελλοντολογίες, μισόλογα και υπονοούμενα δεν προωθούν κανένα διάλογο και καμία δημιουργική σκέψη. Ο καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα στο λόγο και να καταθέσει μια πρόταση προς συζήτηση διαλλακτικά και διαλεκτικά.
    Ο αντίλογος δεν είναι λόγος, ιδίως όταν δεν διασαφηνίζονται και δεν τα τεκμηριώνονται τα αντί επιχειρήματα, δεν υποστηρίζονται με λογική.
    Καλές οι προσευχές, οι επικλήσεις και οι σπονδές στο αιθερικό μαζί με την σιωπή με την μη δράση, αλλά χρειάζονται και οι εξηγήσεις και ο ορθός λόγος στο φυσικό και η δράση.
    Το να είναι κανείς προσεκτικός δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει κακοπροαίρετος και να μην επιτρέψει σε ένα καινούργιο πρόσωπο που επιθυμεί και εισηγείται, να παρουσιάσει τον εαυτό του και μια δουλειά του… να το γνωρίσουμε.

 9. Καλησπέρα.Νιώθω την ανάγκη να διευκρινήσω κάποια στοιχεία στον συναναγνώστη Ανδρόγεω.Είμαστε 5 γυναίκες που επεξεργαζόμαστε όχι μόνο αυτή την ιδέα,αλλά και άλλες,σχετικές με τη γεωργία,όπως την καταγραφή σπάνιων βοτάνων της πατρίδας μας,τοπικών προιόντων,τεχνικών που χάνονται,κ.τ.λ.έχουμε επιλέξει να μην συζητάμε για ΜΚΟ,ή επιδοτήσεις,και το πέρασμα του χρόνου μας δικαίωσε ως προς τις δυσκολίες που προκύπτουν σε περιπτώσεις επίσημης χρηματοδότησης.Πιστεύουμε όλες στην αλληλεγγύη και την συμμετοχή,όμως οι ανάγκες της καθημερινότητας δεν μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε ακόμη κάτι.Το κείμενο είναι πρόχειρα συνταγμένο με πρωτοβουλία της Μαρίνας.Επίσης δεν έχουμε πολλές ή επαρκείς αν θέλετε γνώσεις ίντερνετ,και το μπλοκ στήθηκε λίγες ημέρες πριν.Εστάλθει σε αυτόν τον ιστότοπο,όχι για διαφήμιση ,αλλά γνωρίζοντας ότι μπορεί ο σπόρος να ανθίσει.Στο δικό μας ιστότοπο δεν έχει ακόμη αναρτηθεί.Εάν είστε αγρότης,αν η ιδέα σας λέει κάτι,αν έχετε κάτι άλλο στο δικό σας νου,ή θέλετε να συνεισφέρετε με κάποιον άλλο τρόπο,ας το κάνετε.Η αυτοοργάνωση των γυναικών γνωρίζουμε ότι έχει βοηθήσει και αλλού πέρα απο την Αργεντινή,και στην πατρίδα μας σε δύσκολους καιρούς.Δεν είναι δική μας φαεινή ιδέα,ούτε έχει πνευματικά δικαιώματα ,και το γράφουμε κάπως σύντομα στο τέλος.Επίσης τελειώνοντας να πω ότι κάνουμε έρευνα για κάθε δράση που συνεισφέρει στην ποιότητα της ζωής,σε πολλές χώρες και ιστότοπους,και έχουμε σκοπό να τις αναδείξουμε απο τον ιστότοπό μας.Ευχαριστώ για το χώρο σας.

  • Αυτό που αξίζει να θαυμάζει κανείς στην φύση και στην ζωή,
   είναι την ευφυΐα ενός σπόρου που μπορεί να περιμένει χρόνια και αιώνες να δώσει την εντολή να βλαστήσει,
   όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και δεν είναι φυσικά καμένος.
   Νέα Σελήνη απόψε το βράδυ στον Ταύρο και η συγχρονικότητα παρούσα να συζητάμε για αυτό το θέμα την Δήμητρας και της μητέρας μας Γης και της τροφής.
   Καλημέρα δόνα Μαρίνα!
   Και μόνο που 5 γυναίκες στην Ελλάδα του σήμερα σκέφτονται προβληματίζονται προσπαθούν και συζητούν για αυτό
   αντί να βάφουν τα μαλλιά τους ξανθά,
   είναι για μας άξιο θαυμασμού και σεβασμού ακόμη και να είναι αδέξιες στην γνώση της μπλογκόσφαιρας.
   Δεν θέλουμε να αισθανθείτε άβολα και «πυροβολημένες» αφιλόξενα στην πρώτη επαφή γνωριμίας και είσθε ευπρόσδεκτες να καταθέσετε τις σκέψεις σας και μας ενδιαφέρει να τις γνωρίσουμε όπως και ο ορθός διάλογος.

   Τα κονταροχτυπήματα με τον «συναναγνώστη Ανδρόγεω»,
   είναι μέρος μιας παλιάς τεχνικής πόλεμου που συνίσταται σε παροιμιώδεις φράσεις του τύπου: Παλιά μου τέχνη κόσκινο και τι είχες Γιάννη;
   Τι είχα πάντα!
   Βρεθήκατε στο μέσον της ομηρικής κοκορομαχίας, αλλά μην σας ξενίζει αυτό.
   Ακολουθεί πάντα τους πολεμιστές και είμαστε εκπαιδευμένοι στην τέχνη του πολέμου και στην προστασία του άμαχου πληθυσμού να μην πληρώνει την νύφη άδικα και παράλογα.

  • Κυρίες μου
   Εμένα κάποιες τέτοιες κινήσεις με βρίσκουν πάντα να συμφωνώ με χαρά, αρκεί να μην καπελώνονται, αρκεί η διαφωνία κάποιου αγρότη να μην αντιμετωπίζεται με λόγια που το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί,όπως…δεν μας ακολουθούν γιατί είναι αγράμματοι, μη εσωτεριστές κι άλλα φαιδρά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την πικρή εμπειρία από τις συναιτεριστικές ενώσεις που και κείνες με καλές προθέσεις όπως και η δική σας πρωτοβουλία ξεκίνησαν και είναι γνωστό πως κατέληξαν.Δεν είναι το κύριο επάγγελμα μου αγρότης, για να σας καταθέσω μία ολοκληρωμένη άποψη,είμαι παιδί μιας επαρχιακής πόλης, που επαναστατεί όταν απαξιώνουν τον μόχθο των άλλων…..Όσο για τον επιθετικό και μη τεκμηριωμένο τρόπο μου…η συντριπτική πλειοψηφία δυστυχώς αυτών των ανθρώπων, που θα πρέπει να προσεγγίσετε και να τους πείσετε, δεν θα μπορούν να τεκμηριώσουν και να ολοκληρώσουν την διαφωνία τους λόγω της έλλειπούς μορφώσεως.

   • Αυτό είναι εξήγηση, τοποθέτηση και διασαφήνιση, πολεμιστή Ανδρόγεως και μας βρίσκει σύμφωνους απολύτως η ευθυγράμμιση του βέλους…. αυτού του λόγου!

 10. Αγαπητοί συναναγνώστες και φίλτατοι συμπολεμιστές
  Επανερχόμενος στο πρόβλημα της δυσκολίας προσέγγισης του αγραμματου αγρότη, την σχεδόν απαγορευτική για κατανοηση μέσω διαλόγου τεχνολογικο-επιστημονικο-φιλοσοφικο-ιδεαλιστικού επιπέδου, αναρωτιέμαι μήπως προσεγγίζοντας τους κάποιος, ως πολεμιστής, απευθυνόμενος στην σοφία- εμπειρική τους γνώση, δούμε και «σπόρους» να φύονται, να βλασταίνουν και να ευκαρπίζουν, ακόμη και πάνω σε πετρώδες έδαφος;

 11. Ο πολεμιστής,
  αξιόμαχε συνταξιδιώτη Ανδρόγεω,
  θα μιλήσει στα παιδιά με παραμύθια, στους εφήβους με μύθους, στους Τηλέμαχους της ενηλικίωσης με ιστορίες δύναμης, στους Οδυσσείς με λογικά επιχειρήματα, στις Πηνελόπες με ποίηση, στους Εύμαιους και Φιλοίτιους με αποδείξεις, στις Ευρύκλειες της τρίτης ηλικίας με το καθαρό νερό νίπτρων.
  Στο πνεύμα θα απευθυνθεί με τις άψογες πράξεις του και στους συμπολεμιστές του… ίσως δεν μιλήσει και πολύ. Ποντάρει στην τηλεπαθητική επικοινωνία, κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία και ρεύματα στην κοσμική Θάλασσα της Αντίληψης.
  Η χλωρίδα και η πανίδα της Ιθάκης και το οικοσύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά και η Άρτεμις ανησυχεί γι ΄αυτό, αν δεν επιστρέψει ο Τηλέμαχος από την Πύλο και ο Οδυσσέας δεν φύγει και ξεφύγει από τις απάνθρωπες και αφιλόξενες πόλεις τέρατα και σταθμούς φαντάσματα.
  Και δεν μπορεί να είναι αγράμματος, αλλά ούτε και αυτάρεσκος διανοούμενος.
  Η αποαστικοποίηση είναι μονόδρομος πλέον και η επιστροφή στην εγκαταλελειμμένη ύπαιθρο επιβάλλεται. Ανθρώπινες πόλεις, παλάτια καθαρά, ούτε τεράστια, ούτε μικρά, ανθρώπινες συνθήκες ζωής, ανθρώπινες σχέσεις , χρόνος, δημιουργία ποιότητα, ουσία, αλήθεια και επαφή με την Γη και σεβασμό στην φύση, συνυπάρχοντες μαζί της σε ισορροπία.
  Χωρίς να την βιάζουμε άπληστα, χωρίς να την λεηλατούμε σαν ξεδιάντροποι μνηστήρες και χωρίς να καταλήγουμε καμένοι σπόροι, απουσία σοφίας και απλής λογικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s