Οι «Κύριοι» των Ελλήνων


seirhnes153
.
και πόσο γλυκά τραγουδούν οι Σειρήνες  κοντά στις Συμπληγάδες  μιας πολτοποιημένης  συνείδησης!

ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΑ  

Posted by Anemos in

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας λαός που μοίραζε φως σε όλους τους άλλους λαούς.
Και τα χρόνια περνούσαν κι ο λαός αυτός εξακολουθούσε να μοιράζει γενναιόδωρα το φως του χωρίς να ζητάει τίποτα. Ώσπου κάποια στιγμή κατακτήθηκε χωρίς να το καταλάβει από έναν απόγονό του λαό που ζούσε στη διπλανή χερσόνησο. Δεν το κατάλαβε ότι ήταν κατάκτηση και δεν ήταν στην πραγματικότητα. Ήταν απλώς άλλη μια αλλαγή στην κυρίαρχη φυλή που εναλλασσόταν στην περιοχή ανά κάποια χρόνια. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα αφού σε λίγους αιώνες ο κατακτητής θα κατακτώταν εκ των έσω από τους φανατικούς μιας φυλής νομάδων της ερήμου και στη συνέχεια θα κατακτώνταν και όλοι οι κατακτημένοι λαοί.

Ο μύθος έχει πολλές πτυχές αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με μία από τις ύστερες συνέπειες των αλυσιδωτών γεγονότων.
Μετά από πολύ καιρό ο αρχικός φωτεινός λαός είχε διαβρωθεί και σκοτεινιάσει τόσο, ώστε είχε αλλάξει όνομα υιοθετώντας ένα κατάπτυστο προσκυνημένο χαρακτηρισμό που ξεστόμιζαν όσοι φοβόντουσαν να παραδεχτούν την καταγωγή τους*. Στη συνέχεια άρχισε να έχει ανάγκη από το φως των λαών που ο ίδιος φώτισε γιατί δε μπορούσε πλέον να παράγει φως φυλακισμένος στην στον Γιαχβέ πίστη. Έτσι, άρχισε να τους μιμείται. Ένα σιχαμένο στοιχείο που δανείστηκε, ήταν ο πληθυντικός ευγένειας-κολακείας. Η κολακεία ήταν ίδιον των λαών των πιστών του Γιαχβέ. Έτσι, ο λαός που γέννησε την ισοτιμία των πολιτών, άρχισε να χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «κύριε» προς τον συνομιλητή ως άμεση συνέπεια της υιοθεσίας του πληθυντικού ευγενείας τον οποίο δε χρησιμοποιούσε ποτέ ως τότε. Όλοι λοιπόν ίσοι, αλλά εσένα με τον οποίο μιλάω σε θεωρώ πιο ίσο κι εκτός αυτού σου μιλάω σα να είσαι πολλοί γιατί θέλω να δείξω πως θεωρώ πως η προσωπικότητά σου καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Κι έτσι, γέμισε ο τόπος «κύριους». Δευτερεύοντες δεν υπήρχαν. Άλλωστε το κύριε εμπεριείχε και την πρωταρχική έννοια του ανώτερου και του άρχοντα. Υπήρχαν οι πολίτες και οι «κύριοι» πολίτες. Στους «κυρίους» άρεσε η ύπουλη του λόγου κολακεία. Όταν όμως επειδή το αίμα νερό δε γίνεται άρχισαν όλοι να αλληλοαποκαλούνται «κύριοι», οι κολακευόμενοι και οι κόλακες αισθάνθηκαν ένα μεγάλο κενό.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥΣ;

Στην αρχή σκέφτηκαν να αποκαλούν τον κολακευόμενο «κυριότερε» αλλά κατάλαβαν πως σύντομα θα έπρεπε να πουν «κυριότατε» αφού είχαν και το προηγούμενο της εκκλησίας του Γιαχβέ που σύντομα αποκάλεσε με υπερθετικούς χαρακτηρισμούς ανθρώπους εν ζωή σα να ήταν τουλάχιστον ισότιμοι του θεού τους. («μακαριότατε» κτλ). Έτσι, κατέληξαν στο εξωφρενικό «κύριε κύριε», το «κυρία κυρία», το «κύριοι κύριοι» και το «κυρίες κυρίες». Υπάρχουν οι «κανονικοί», Υπάρχουν και οι «κύριοι». Αφού γεμίσαμε «κυρίους» θα υπάρχουν και οι «κύριοι» των «κυρίων» και θα τους αποκαλούμε «κυρίους κυρίους». Bingo! Αυτό τον χαρακτηρισμό, ο λαός τον θεωρεί ήδη τόσο γελοίο που δε θα τον γενικεύσει. Ευτυχώς, γιατί σε λίγα χρόνια αν γινόταν γενικευμένη χρήση, θα προσαρτούσαν οι δημοσιογράφοι κι άλλο ένα «κύριε» στους χαρακτηρισμούς κολακείας. Και σε ακόμη λίγο καιρό στα παράθυρα της τηλεόρασης θα άκουγες μόνο τις λέξεις «κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε κύριε υπουργέ πείτε μας τι έχετε να δηλώσετε για τον κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο κύριο…» κτλ.

Πόσο χαμηλότερα μπορείς ακόμη να φτάσεις (*)Ρωμιέ; Πόσο;
Ξέρω, ξέρω… η ιστορία έχει μεγάλη φαντασία.

από το ιστολόγιο  της φαντασμιακής θεώρησης

των  Θορυβομένων σκεπτικιστών

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!
c90a277b8215c7f925

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s